ÇEVRE KORUMA ve KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

 

YAHYA KUTLU
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü

E-Posta: cevrekoruma@akdeniz.bel.tr
Telefon: (0324) 238 79 54

Akdeniz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü olarak, çöp toplama ve nakil işlemleri ağırlıklı hizmetlerimizdendir. Doğuda Deliçay, batıda Müftü Deresi, kuzeyde GMK Bulvarı, Çiftçiler Caddesi ve Soda Yolu (Huzurkent, Karacailyas, Adanalıoğlu, Bahçeli, Yenitaşkent, Bekirde, Kazanlı) 65 mahalle ve yaklaşık 2800 sokak, Toptancı Hal Kompleksi, Ana Arterler (Bazı Bulvarlar, Caddeler ve Meydanlar) Kamu Kurum ve Kuruluşları, 136 adet İlk ve Orta Öğretim Kurumu hizmet alanlarımız içerisindedir.

İlçe halkımızın sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşamı için çöplerinin toplanması, nakli, cadde ve sokakların süpürülmesi, konteynerlerin yıkanması, ilaçlanması, tamir ve bakımı, semt pazarlarının çöplerinin süpürülmesi kaldırılması, yıkanması, tüm boş alanların temizlenmesi, molozların kaldırılması, geri dönüştürülebilir ambalaj ve ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması işleri düzenli program ve çalışma prensipleri doğrultusunda yürütülmektedir.

Yoğunluğun yaşandığı 35 mahalle her gün, 30 mahallede de program çerçevesinde çöp toplama işlemi gerçekleştirilmektedir. Tüm bu hizmetler İhale Usulü ile kiralanan araçlarla, Müdürlüğümüz personelleri ve ekipleri tarafından hazırlanan program ve çalışma prensipleri doğrultusunda yapılmaktadır.

Ayrıca Mersin ili gerek jeopolitik konumu itibariyle gerekse sunmuş olduğu iş olanakları ve iklimsel elverişliliğinin de etkisi ile sürekli göç alan bir il konumunda olması, Mersin Akdeniz ilçesinin merkez ilçe olmasından kaynaklı gündüz diğer ilçelerden almış olduğu göç, bütün ticaret merkezlerinin ve iş yerlerinin Akdeniz ilçesi sınırları içerisinde olup mesai saatleri içerisinde bundan kaynaklı nüfusun nerdeyse ikiye katlanması, İl geneli artan nüfusun çoğunluğunun Akdeniz ilçe sınırları içerisinde toplandığı görülmektedir. Ayrıca ilçe sınırları içerisinde Mersin Serbest Bölgesi, Mersin Limanı, Mersin Tarsus Organize Sanayi bölgesi, Sanayi siteleri, Sebze ve Meyve Hal kompleksi, Meyve-Sebze depoları, Mersin limanından dolayı Antrepolar, ticari depolama alanları ve tarım bölgelerinin olması doğrudan Temizlik hizmetlerini negatif anlamda etkilemekte olup çöplerin artmasına neden olmaktadır. İlçe yerleşiminin yarısının merkezi diğer yarısının ise kenar mahallelerden oluşması yine belediyecilik hizmetlerinin özellikle temizlik hizmetinin artırılması ihtiyacını ortaya çıkardığını söyleyebiliriz.

Haftanın belirli günlerinde farklı mahallerde kurulan semt pazarları işlevlerini tamamladıktan sonra çöpleri toplanmakta, süpürgeciler tarafından süpürülmekte ve basınçlı su ile bu alanların yıkama dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır. Kırsalda kalan Mahallelerin temizliği oluşturulan mobil ekip ile rutin olarak dönüşümlü temizlenmekte. Ayrıca mobil ekibimizle acil müdahale edilmesi gereken yerlere de müdahale edilerek temizliği yapılmaktadır.

Belediye sınırları içerisindeki Okulların bahçeleri temizlenip basınçlı su ile yıkanmakta, Camilerin içindeki halılar ve bahçe temizlikleri yapılmaktadır. Özellikle yaz aylarında tozun engellenmesi için her gün program dahilinde cadde ve sokaklar Arazözler yardımıyla sulanmakta ve haftanın belirli günlerinde yıkanmaktadır.

Belediyemiz sınırları içindeki çöp konteynerlerimiz ilaçlama ekiplerimizce belirli aralıklarla karasinek vb. haşerelere karşı ilaçlanmakta, basınçlı su ile yıkanmakta ve dezenfekte edilmektedir. Çürümüş ve deforme olmuş konteynerler yenileri ile değiştirilmekte, bozuk olanlar onarılmakta ve boyanarak ihtiyaç duyulan yerlere tekrardan dağıtılmaktadır.

Ramazan ve Kurban Bayramlarında bayram programı yapılarak halkımızın temiz ve sağlıklı bir ortamda bayramı geçirmelerini sağlamak için çalışmalar yapılmakta, özellikle Kurban bayramında kurban kesim yerleri ve kurban satış yerlerine nöbetçi personel ve araç ekibi oluşturularak halkımızın daha temiz ve hijyen içerisinde kurban kesimlerini yapmaları sağlanmaktadır. Kurban bayramı sonrası kurbanlık satış ve kesim yerleri yıkanıp temizlendikten sonra ilaçlanıp dezenfekte edilmektedir.

Mersin’de bir ilk olarak hayata geçirilen “Yerüstü Konteyner” Sistemi projesi merkezi bölgelere yerleştirilmiş olup çevreye duyarlı ve geri dönüşümü destekleyen sistemi daha da yaygın hale getirme çalışmalarına özel yapım ÇAÇA dediğimiz Çok Amaçlı Çöp Toplama Aracı ile devam etmekteyiz.

Bazı mahalle ve çarşı merkezinde kötü görüntü ve koku oluşturması nedeniyle yeni bir sistem denenmekte; Konteynerler alandan kaldırılmış ve günün belirli saatlerinde çöp aracı bekletilerek çöpler toplanmaktadır. Ayrıca Mersin’de bir ilk olan iki adet çöp taksimiz mesai saatleri içerisinden vatandaştan gelen çöp şikâyetlerine anında müdahale ederek oluşacak kirliliğin önüne geçmektedir.

Vatandaşlarımızdan gelebilecek şikayetleri anında değerlendirip çözüme kavuşturmak için Müdürlüğümüzce "ACİL ŞİKAYET EKİBİ" oluşturulmuş ve bu ekibimizin 08:00 - 17:00 saatleri arası görev yapması sağlanmıştır.

Müdürlüğümüz tarafından ''AKDENİZ’DE SIFIR ATIK'' projesi kapsamında Akdeniz ilçesi sınırları içerisindeki pilot olarak seçilen Ortaokullarda, çocuklara temizlik bilincinin oluşturulması kapsamında temizlik ve çevreyi koruma üzerine sunum, animasyon, video gösterimi yapılmakta, sunum sonunda öğrencilerle birlikte okul bahçesi temizlenmekte, çevre temizliği ve geri dönüşüm temalı resim yarışması düzenlemektedir.

 

İDARİ DÜZEYDE SUNULAN HİZMETLER

İhale Usulü ile Hizmet Alınan firmanın her ay hak edişi tanzim edilmekte, kırtasiye malzemesi, konteynerler için tekerlek ve boya alımı ve telefon faturalarının ödeme emirleri yapılarak Mali Hizmetler Müdürlüğüne gönderilmektedir.

Müdürlüğümüz Bütçesi, Stratejik Planı, Yıllık Performans Programı, Aylık ve Yıllık Faaliyet Raporları hazırlanarak Mali Hizmetler Müdürlüğüne gönderilmektedir.

Müdürlüğümüzde çalışan kadrolu ve belediye şirketi işçilerinin puantajları düzenlenerek İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü ile Akdeniz Belediyesi A.Ş.’ne gönderilmektedir.

Vatandaşlar, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Mahalle Muhtarlarımızdan İnternet (Cimer), telefon, dilekçe ve sözlü olarak Müdürlüğümüze ulaşan talep, dilek ve şikayetler değerlendirilip bölgeden sorumlu personele gerekli bilgi ve talimatlar verilerek dilek veya şikâyet sahibine geri bildirim yapılmaktadır.

Sağlıklı Kent Temizliği için Personele, “Çöp toplama Personel Eğitimi” ve İş güvenliği, kaza riski, yangın eğitimi ve geri kazanılabilir atıklar vb. konular hakkında eğitim verilmesi sağlanmaktadır.

Çevre Bakanlığı tarafından Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ile geri kazanım, yasal zorunluluk haline geldiğinden Akdeniz İlçesi Halkına çevre bilincini geliştirici bilgilendirmeler yapılarak, Ambalaj Atıklarının ve bitkisel atık yağların çöp olmadığı bilinci verilmek sureti ile Ambalaj Atıklarının Geri Kazanımı ve Bitkisel atık yağların toplanması için sözleşmeli olduğumuz lisanslı kuruluşlarla sürekli irtibat sağlanmaktadır.