Başkan Muhittin Pamuk, aşure lokması törenlerine katıldı:

Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk:

“Kerbela’yı anlamak,farklılıklarımızdan ayrılık- gayrılık değil, dostluk ve kardeşlik devşirmektir”

Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, Muharrem ayı orucu dolayısıyla, Melemez Girit Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği’nin Bağcılar İhsaniye Mahallesi’nde ve Alevi Kültür Derneği Mersin Şubesi’nin cem evinde düzenlediği aşure lokması törenlerine katıldı. Kerbela’da yaşanan acının tüm Müslümanların ortak acısı olduğunu vurgulayan Başkan Pamuk , “Bugün Kerbela’yı anmanın ötesine geçerek, Kerbela’yı anlamak durumundayız. Kerbela’yı anlamak,Hz. Hüseyin’i anlamak, O’nun gibi yaşamaktır. Kerbela’yı anlamak,farklılıklarımızdan ayrılık- gayrılık değil, dostluk ve kardeşlik devşirmektir.Kerbela’yı anlamak, zalim ile mazlumun mücadelesinde mazlumun yanında yer almaktır” dedi.

Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, gün içerisinde ilk olarak Bağcılar İhsaniye Mahallesi’nde, Melemez Girit Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 5’incisi organize edilen Aşure gününe katıldı. Etkinliğe, 7’den 70’e yüzlerce mahalle sakininin yanı sıra, Akdeniz Belediyesi başkan yardımcıları ve birim müdürleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ile farklı illerden ve yurtdışından gelen konuklar da katıldı. Tören, Kuran Tilaveti, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.Açılış konuşmaları, Giritçe maniler, deyişler ve türkülerin ardından Hatay’ın Erzin ilçesi Turunçlu Köyü’nden gelen kadınlar yine Giritçe dualar okudu.Çiçekler sunularak ve vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, etkinlikte yaptığı konuşmada, günün anlam ve önemine dikkat çekti.

“Hz. Hüseyin hepimizin şehidi, cemevi, cami hepimizin ortak kültürünün ayrılmaz bir parçası”

Konuşmasına,“Bu anlamlı günde sizlerle bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyor, hepinizi saygı ile selamlıyor ve hoşgeldiniz diyorum” diyerek başlayan Başkan Pamuk, sözlerini şöyle sürdürdü:“İçinde bulunduğumuz muharrem ayı, dünya tarihini değiştirecek çok önemli, çok ciddi olayların gerçekleştiği, bizim kültürümüz için kutsal bir ayımız. Ama bu ayda yine dünya tarihini derinden etkileyen, tüm insanlığı derinden etkileyen son derece önemli bir olay meydana geldi. Bu da hepinizin malumu, Kerbela Hadisesi’dir. Kerbela’da, Peygamberimizin, ‘Reyhanım’ diye sevdiği, ‘Cennetgençlerinin efendisi’ diye övdüğü Hz. Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ve 70ehlibeyt ne yazık ki şehit edildi. Bu olayın üzerinden yüzlerce yıl geçmesinerağmen milletimiz, bu acıyı unutmadı, unutmuyor. Çünkü biliyoruz ki bu acıhepimizin acısı, bu matem, hepimizin matemi. Kerbela’yı anmak, onu hatırlamak,onun adına aşureler dağıtmak önemli. Ancak bugün Kerbela’yı anmanın ötesine geçerek, Kerbela’yı anlamak durumundayız.

Kerbela’yı anlamak, Hz. Hüseyin’i anlamak, Hz. Hüseyin gibi yaşamak, onun gittiği yolda gitmektir. Kerbela’yı anlamak, ayrılıklardan,kültürel farklılıklardan ayrılık- gayrılık değil, dostluk, kardeşlik devşirmektir. Kerbela’yı anlamak, Hz. Hüseyin gibi yaşamaktır. Kerbela’yı anlamak, zalim ile mazlumun mücadelesinde mazlumun yanında yer almaktır.Nitekim Hz. Peygamber hepimizin peygamberi, Hz. Ali hepimizin kahramanıdır. Hz.Hüseyin hepimizin şehidi, cem evi, cami hepimizin ortak kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Eğer Kerbela’yı böyle anlarsak, bir daha Kerbelalar yaşanmaz.Dileğimiz, temennimiz budur. Bu duygu ve düşüncelerle, Kerbela şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum. Bu anlamlı günde bizleri bir araya getiren başta Dernek Başkanımız olmak üzere muhtarlarımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Allah dirliğimizi, birliğimizi bozmasın. Allah,dirliğimizi, birliğimizi kaim etsin diyor, saygılar sunuyorum.”

Başkan Pamuk, MersinCem Evi’nde düzenlenen aşure lokması törenine de katıldı

Melemez Girit Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tarafından Bağcılar İhsaniye Mahallesi’nde düzenlenen tören aşure dağıtımı,dualar, türkü ve deyişler ve manilerin okunması ile devam etti. Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, Bağcılar İhsaniye Mahallesi’ndeki törenin ardından, Alevi Kültür Derneği Mersin Şubesi tarafından Cem Evi avlusunda düzenlenen ve Vali ihsan Su, Milletvekilleri, protokol üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile yüzlerce yurttaşın katıldığı aşure lokması dağıtım törenine katıldı. Dedelerin günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarından sonra törende gülbengler, türküler ve deyişler okundu. Ellerinde beyaz güvercinlerle alana giren Cem Evi Semah Grubu, konukların yoğun ilgisi altında türküler ve deyişler altında dakikalarca semah döndü. Etkinlik, törene katılan protokol üyeleri ve cem evi bahçesini dolduran vatandaşlara aşure lokmasının dağıtılması ile devam etti.